In Zuid-Amerika wordt de zoete plant al eeuwen gebruikt als kruid om te genezen en om voeding en dranken mee te zoeten. De plant genaamd Stevia rebaudiana Bertoni is afkomstig uit Paraguay en is ook wel bekend als sweetleaf of sugarleaf. Sinds een aantal jaar heeft de gezonde zoetmaker tevens Europa bereikt, vooral via mensen die zich met gezondheid en natuurlijke producten bezighouden. De stof wordt steeds bekender en populairder en het is al bijna gewoon om de zoetjes, koekjes en andere met Stevia gezoete producten in de supermarkt schappen te zien. Veelal is dit bij de voedingsmiddelen voor diabetici of in het segment van dieetproducten. Zo komen we direct bij een van de grootste voordelen van Stevia: het stofje heeft nauwelijks tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. De andere groep mensen die inmiddels hun weg hebben gevonden naar de stof zijn de lijners, afvallers, degenen die zich bewust zijn van het ongewenste gewicht dat gewone suiker met zich mee kan brengen. Stevioglycosiden (de verzamelnaam voor de uit de plant geëxtraheerde zoetstoffen) zijn veel zoeter dan suiker, maar bevatten geen calorieën en zijn ook niet slecht voor de tanden. Stevioside en rebaudioside A zijn de meest voorkomende steviolglycosiden. Stevioside is minder geconcentreerd, minder zoet en heeft een enigszins bittere smaak, waardoor het goedkoper in aankoop is. Het wordt voornamelijk gebruikt als poeder in warme dranken en nagerechten. Rebaudioside A is heel geconcentreerd, heeft een zoete en minder bittere smaak, is duurder in aankoop, maar zuinig in gebruik en dus kwalitatief de beste optie. Stevia kan zelfs een medicinale werking hebben en de bloeddruk verlagen bij mensen met hypertensie. Tevens kan het –en hier is het vooral bekend om- nuttig zijn in de behandeling van diabetes en kan het aderkalking voorkomen. Er zijn geen bijwerkingen bekend en het lijkt dus de ideale zoetstof voor een ieder die op zijn/haar gezondheid wil letten.

Ontdek de veelzijdigheid van Stevia

Stevia is zeer veelzijdig in gebruik en kan in diverse vormen geconsumeerd worden. Zowel in koude als warme gerechten komt de smaak tot zijn recht en een groot voordeel is dat verhitting tot 200°C geen probleem is en de kwaliteit niet vermindert. Zuivere Stevia kan veilig dagelijks genuttigd worden. De smaak kan even wennen zijn en sommige mensen omschrijven stevioside -de meest gebruikte vorm van steviolglycosiden- als een zoethoutachtige smaak, maar eenmaal gewend en alle gezondheidsvoordelen kennende willen de meeste mensen niet anders meer. De zoetstof is te verkrijgen in verschillende vormen:

  • als poeder of poedersuiker
  • in vloeibare vorm
  • als kristallen
  • reeds verwerkt in producten

Het poeder is ideaal om te verwerken in desserts, gerechten en dranken. De poeders zijn over het algemeen 100 tot 480 keer zoeter dan suiker. De vloeibare vorm, oftewel druppels, is de meest zuivere vorm en erg veelzijdig in gebruik. Ideaal in dranken en vloeibare gerechten. Kristallen zijn zeer geschikt om mee te bakken en lijken qua structuur het meest op losse suiker. Kristallen zijn dus een fijne vervanger voor de suikerliefhebber. Verder zijn er snacks en dergelijke te koop waar Stevia in verwerkt is. Van snoep tot energiebars, kauwgum, koekjes, thee en chocolade. En indien je inspiratie wilt opdoen om zelf met dit zoete kruid aan de slag te gaan kun je kiezen uit een groeiend assortiment van kook- en bakboeken gericht op Stevia. Daarnaast staat het internet inmiddels vol met recepten. Een voorbeeld van een heerlijk en makkelijk receptje om zelf uit te proberen: Brownies met Stevia! Verwarm de oven voor op 160°C. Roer 40 gram cacao door 35 gram kokosboter. Klop 2 eieren, 10 eetlepels amandelmelk en 20 gram Stevia poeder door elkaar. Mix daarna in een kom 100 gram rijstebloem, een snufje zout, een theelepel kaneel, 1 theelepel sodium bicarbonaat en het sap van een halve citroen. Voeg alle mengsels bij elkaar. Bak de brownies in een bakvorm in ongeveer 15 minuten gaar. Smullen maar!

Waar vind je de beste kwaliteit

Er zijn inmiddels diverse soorten, vormen en merken Stevia in de markt. De kwaliteit varieert sterk en het is dus van groot belang te weten wat je koopt. Diverse merken hebben, om het product goedkoper te maken, Stevia gemengd met chemische zoetstoffen als aspartaam en isomalt. Deze stoffen zijn zeker niet gezond en kunnen tot leverproblemen en andere gezondheidsklachten leiden. Tevens zijn die stoffen op lange duur ook niet gunstig voor de lijn, zoals vaak nog wordt gedacht. Je dient bij aanschaf dus altijd goed na te gaan of het een puur product betreft en het is aan te raden de ingrediëntenlijst altijd te checken. Aan sommige producten is inuline toegevoegd. Inuline is een onschuldige, zelfs goede toevoeging; het is een plantaardige oplosbare vezel die van nature voorkomt in groenten, fruit en cichorei. Inuline draagt bij aan een gezonde darmflora en verbetert zo de spijsvertering. Ook kan erythritol als vulmiddel gebruikt zijn; dit is een vrijwel calorie loze zoetstof zonder effect op de bloedsuikerspiegel. Het is een natuurlijke suiker alcohol. Ook erythritol kan dus zonder problemen –uiteraard in normale hoeveelheden- geconsumeerd worden. Het Belgische merk Steviala biedt vele Stevia producten in de zuiverste vorm aan. Er zijn geen ongezonde vulmiddelen of kunstmatige zoetmiddelen toegevoegd en de producten bevatten enkel 98% zuivere steviolglycosiden. Er is een webshop en tevens zijn er diverse verkooppunten in zowel Nederland als België. Steviala is echt een van de beste betrouwbare, zuivere merken en betaalbaar. Voor meer informatie zie de website http://www. Steviaproducts.be.